
Strokovnjaki ugotavljajo, da ima začimba, ki jo najdemo v več svetovno znanih jedeh, med drugim tudi številne zdravilne koristi.
Oglaševanje
Kumina je vsestranska začimba, ki jo že tisočletja uporabljajo v kuhinjah po vsem svetu. Jedem doda topel in rahlo zemeljski okus po oreščkih, strokovnjaki pa ugotavljajo, da ima začimba tudi številne zdravilne koristi, piše hrvaški Punkufer.
Kumina je namreč bogata z antioksidanti, ki pomagajo ohranjati zdravo raven holesterola, zaradi česar bi lahko tudi pomagala zmanjšati tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, ugotavljajo strokovnjaki.
Oglaševanje
Obenem poudarjajo, da je pomembno, da je vaša vsakodnevna prehrana bogata tudi z drugimi živili, kot so sveža zelenjava, sadje, polnozrnata žita in stročnice.
Raziskave kažejo, da je kumino pred uporabo treba dobro zmleti, saj lahko s tem povečate možnost, da telo absorbira vse koristi začimbe.

Kumina je obenem tudi dober vir vitaminov B in E ter železa in magnezija, pravijo strokovnjaki.
Oglaševanje
Raziskave so pokazale še, da bi lahko uživanje začimbe pomagalo lajšati napihnjenost ali druge simptome sindroma razdražljivega črevesja, kar bi pojasnilo, zakaj so kumino že pred stoletji uporabljali v toplih napitkih za izboljšanje prebave.
V katerih jedeh lahko uporabite kumino?
S kumino lahko začinite in izboljšate okus mesa, enolončnic, juh, pečene zelenjave in številnih drugih jedi.
Za jedi, kot so juhe, enolončnice in obare, zadostuje že čajna žlička mlete kumine, saj ima močnejši in bolj koncentriran okus. Pametno je, da jo dodate proti koncu kuhanja, saj lahko začimba med dolgotrajno toplotno obdelavo izgubi okus in aromo.
Oglaševanje
Za meso, riž ali kuskus bo zadostovalo že četrt čajne žličke kumine, cela semena pa lahko uporabite pri pripravi pečene zelenjave, kruha ali peciva.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Najbolj brano
Oglaševanje
Oglaševanje